| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jtng

|
Wysłany: 19 Lip 2007, 17:43 Temat postu: tuning democar JTNG - elektryczny !!! zbieram informacje |
|
|
Witam, to mój pierwszy post na tym forum ale od razu przejde do konkretów bo po to tu zajrzalem!
Budujemy we firmie tuningowy democar, koncepcja stylistyczna przebudowa nadwozia na vw caddy i zawieszenie pneumatyczne o regulowanej twardosci oraz wysokosci typu low-ride juz sa,
zostalo wykonczenie lakier wnetrze i silnik.
Samochod to skoda felicia pickup z wyjetym juz silnikiem 1,9D
mial byc TDI
ale jest plan aby wybiec duzo dalej w przyszlosc i zelektryzowac to cudo a przy okazji nabrac nowych doswiadczen
ale mimo sporych mozliwosci niestety w temacie konwersji aut na elektryczne i wogole w tematach voltowoamperowych jestem `żielony`
dlatego szukam informacji w sieci , porad, kontaktów
będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące tego projektu
pomoc w zaplanowaniu budzetu
jednoczesnie oferuje w zamian wspolprace - posiadam solidnie wyposazony warsztat, hamownie podwoziowa i sporo kontaktow z dostawcami czesci samochodowych i tuningowych nie tylko w Polsce
zalozenia do tego projektu to
- miasto Łódź i okolice - niestety jestem mocno zajęty i nie mogę podróżować, dlatego szukam kontaktów i osób chętnych do wspópracy możliwie blisko - oczywiście wiem że zawsze można skorzystać z usug UPS firmy która sponsoruje szybkie auta na torach Nascar
- auto ma byc mozliwie szybkie, conajmniej tak mocne jak silnik seryjny, zakladam tez progres i w miare zdobywania doswiadczen zwiekszanie osiagow
- zasieg nie musi byc imponujacy okolo 50 km, bardziej zalezy mi na osiagach auta
- bardzo pozadane byloby umozliwienie chwilowego znacznego zwiekszenia osiagow, docelowo chetnie objechalbym jakiegos benzyniaka lub diesla na oficjalnych wyscigach na 400m - czyli max osiagi przy zasiegu do 500m - wiem ze ten punkt to fantazja ale moze jest taka opcja
- samochod ma byc czysty i elegancki jakby wykonany przez fabryke lub lepiej
- w zaleznosci od kosztow ogniwa beda mozliwie nowoczesne conajniej akumulatory zelowe
- projekt bedzie wygladal na pewno ciekawie , bo to umiemy, jesli bedzie rownie ciekawie sprawowal sie naped, planuje uzyc go do promowaniania napędów elektrycznych i źródel energii odnawialnej conajmniej w moim mieście, może udaloby sie zdobyc jakies fundusze unijne na ladowarki zasilane wiatrakami lub solarami pod Łódzkimi supermarketami - to byloby juz cos prawda?
teraz kilka konkretnych pytan ktore nasuwaja mi sie na poczatek
czy ktos z was ma ogolna koncepcje na szybkie auto elektryczne? AC?DC? jakies podstawowe zalozenia?
wiem ze za oceanem juz sa budowane auta wyczynowe i cywilne sportowe na prad, ale nie doszukalem sie szczegolowych materialow
co powinno znalezc sie na liscie planownia budzetu takiego napedu z zalozeniem ze ma to byc auto szybkie?
jak rozwiazujecie sprawe przeniesienia napedu na walek skrzni biegow ? bezposrednio czy jakas przekladnia? paskowa? lancuchowa? zebata?
pytam bo przy zakresie pracy do 3000 obr nie widze mozliwosci szybkiej jazdy na skrzyni biegow ktora aktualnie dysponuje - a moze po prosytu zmiana przelozenia glownego w skrzyni?
czy ktos z was znalazl w polsce namiary na firme oferujaca ogniwa suche? moze macie jakis cennik, ja na razie mialbym sponsora dostawce aku zelowych ale nie chce przekroczyc 200kg a to zaledwie okolo 500 Ah
czy ktos z was ma namiar na p. Ryszarda o ktorym mowa tu http://www.autoelektryczne.com/inne%20e-auta.html
parzac na material zdjeciowy chetnie powierzylbym mu swoja skrzynie biegow aby dokrecil do niej swoj silnik
czy prostowniki umiescic w aucie?
jak rozwiazac pozostawienie oryginalnego 12V bez odrebnego akumulatora
czy istnieja jakies standarty stanowisk ladowania - wiem ze w stanach istnieja miejsca parkingowe publiczne do ktorych mozna podpiac dowolne auto elektryczne, wiec czy w Europie / Polsce jest jakis ogolny system? zaczynajac projekt warto budowac wszystko tak aby auto moglo byc ladowane zgodnie ze standartem innych producentow i powstawanie takich standartowych stanowisk promowac w przyszlosci
wiecej pytan wkrotce
z góry dziekuje za wszelką pomoc
pozdrawiam i przy okazji wyyrażam swój podziw pierwszym forum o samochodach na których nie ma mądrali, smarkaczy i dziwnych kŁótni
Robert Jędrasik
 _________________ JTNG
www.jtng.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
akera
|
Wysłany: 19 Lip 2007, 18:30 Temat postu: |
|
|
Witam,
ja co prawda jestem swiezy na forum ( sorry, ze nie pisze z polskimi koncowkami ale tez nie pisze z kraju) ale wydaje mi sie ze te zalozenia nie pasuja do pojadow elektrycznych w obecnych czasach.
Pojazdy el. sa zasilane pradem z akumulatorow , niestety nie lekkich.
Wiec ogolnie nie ma problemu wsadzic mocny silnik el. ale za nim trzeba dolozyc wagon akku.
I wowczas okazuje sie ze z przyspieszeniem jest bieda, poniewaz jest odwrotnie proporcjonalne do masy pojazdu.
Mozna odchudzic akumulatory ale to nie jest tak ze zabiore polowe i o polowe skroci sie zasieg. Przy bardzo malych pradach ok, ale generalnie to pojazdy el. potrzebuja wiecej niz akumulatory daja.
Max. prad jaki z akku mozna pobrac bez problemow (z dobrych akku) to prad 5h, czyli taki ze po 5 godzinach akku jest wypruty do ostatniego ampera. Powyzej pojemnosc akku b. szybko maleje !
Wiec zmniejszajac ilosc akku mocno te granice przekraczamy i zamiast przejechac np 50 km wg zalozen mozemy przejechac 10 km.
Mozna zainwestowac w specjalne akku ale to nie jest wydatek pare razy wiekszy od zwyklych tylko duzo wiekszy.
Oczywiscie parametry maja doskonale (polecam tytul superakumulatory) ale to juz tylko sztuka dla sztuki, gdyz komercyjnych zastosowan na razie z tego nie bedzie, bynajmniej u nas bo drogo wychodzi.
W USA lubia takie rzeczy ale tu sie zarabia zdrowo, wiec i mozna za co poszalec.
Mozna dolozyc elektryczny jako drugi ale wg mnie hybrydy nie sa takie zdrowe poniewaz powiedzmy ze w miescie mozna jechac na elektrycznym (bodajze Toyota moze przejechac 50 km) ale nie za duzo, natomiast potem trzeba wlaczyc spalinowy i podladowac akku.
A ze pojazd jest ciezszy wiec co sie zaoszczedzi na pradzie to wyda na benzynie na paliwo w jezdzie poza miastem, bo wiecej spali niz zwykle auto.
Wg mnie obecnie szanse stwarzaja pojazdy lekkie, wiec jednosladowe.
Ale to moja wlasna opinia, i nie chce nikogo zrazac.
sorry ze tak dlugo i moze nie dokladnie pomoglem , ale tak to wyglada w praktyce.
pozdr
AKERA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jtng

|
Wysłany: 19 Lip 2007, 19:18 Temat postu: |
|
|
podsumowujac to co powyzej, opinia mnie nie przeza ani nie zniecheca i bede obstawal przy swoim napisalem max zasieg jaki mnie interesuje 50 km ale cywil! a max zasieg hispeed-race 400m (choc to tylko fantazja do ktorej mozna sobie pomalutku dazyc)
wiec nie poddam sie tak latwo
czekam na opinie, zwlaszcza tych ktorzy buduja lub uzytkują auta elektryczne
w koncu mozna auto do wyscigu odchudzic do 2-3 akumulatorow - nie wiem czy to jest realne
mozna tez zbudowac szybkie auto i szukac sponsora na ogniwa ktore podolaja temu wyzwaniu _________________ JTNG
www.jtng.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zbyszek Kopeć
|
Wysłany: 20 Lip 2007, 17:41 Temat postu: |
|
|
Gratuluję pomysłu.
Rzecz jest całkowicie realna i do osiągnięcia.
Przróbkę auta na elektryczne do wyścigów trzeba zacząć identycznie jak auto spalinowe. Trzeba je max. odchudzić, pozmieniać wszystkie możliwe elementy na lżejsze, ale to kosztuje majątek. Wiem, że za jedno zawieszenie np. prawy przód wahacz z zaciskiem hamulca kosztuje więcej niż całe nowe auto seryjne.
Potem trzeba przewidzieć moce, momenty znamionowe i dobrać do nich silnik, sterownik prądu silnika i akumulatory; a to będzie tęż olbrzymia kasa.
Widziałem coś podobnego na DISCOVERY. Rafał coś o tym wie. _________________ EKOLOGICZNY BO ELEKTRYCZNY WIĘC ŚLICZNY !
http://www.samochodyelektryczne.pl
http://www.auto-elektryczne.webpark.pl
http://www.samochodyelektryczne.neostrada.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rafał
|
Wysłany: 21 Lip 2007, 21:00 Temat postu: |
|
|
Nie jest tak źle, polecam dział linki i dział na forum z linkami. Tam jest wszystko, no prawie wszystko. Są tez auta wyczynowe, elektryczne oczywiście. Najprostszy sposób to silnik FB 4001 na do tego kontroler na 140 V i aku Yellow top optima- można ciągnąć 750 A ! Są to aku trakcyje ! Czyli do takich zastosowań jak nam potrzeba, niestety trochę ciężkie. Ta strona jest prosta, ale można tu wiele znaleźć. Np. http://www.commutercars.com/ , nie jest piękny ale 100MPH rozwija w 12 sekund, chyba nieźle.
Ostatnio zmieniony przez Rafał dnia 26 Lip 2007, 15:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jtng

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jtng

|
Wysłany: 25 Lip 2007, 20:05 Temat postu: |
|
|
| Rafał napisał: | | ...Najprostszy sposóbto silnik FB 4001 .... |
Taki silnik plus kontroler jest do zdobycia w Europie/Polsce ? - za import ze stanów dziękuje przerabialem to na innych tematach - jako firma dopacam clo i vat + kupa innych dodatkow nie oplaca sie zupelnie _________________ JTNG
www.jtng.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zbyszek Kopeć
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jtng

|
Wysłany: 25 Lip 2007, 21:43 Temat postu: |
|
|
moglbym prosic o jakis link do strony dystrybutora lub producenta? _________________ JTNG
www.jtng.pl
Ostatnio zmieniony przez jtng dnia 25 Lip 2007, 21:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zbyszek Kopeć
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jtng

|
Wysłany: 25 Lip 2007, 21:51 Temat postu: |
|
|
dzieki, nie wiem czemu google wyrzucalo mi wszystko tylko nie to _________________ JTNG
www.jtng.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zbyszek Kopeć
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rafał
|
Wysłany: 26 Lip 2007, 08:52 Temat postu: |
|
|
Witam, jakby trzeba było to mogę spróbować ściągnąć te FB 4001. Ale napewno trzeba by znależć odbiorców na conajmniej 3 szt.
Rafał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zbyszek Kopeć
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jtng